HPL – Meer informatie

Meer informatie over HPL platen

Opbouw
HPL platen zijn zelfdragende platen waarvan de kern is samengesteld uit kraftpapier, welk met fenolhars werd geïmpregneerd. Het thermohardende fenolhars wordt op die manier versterkt met de cellulozevezels in het kraftpapier. De toplaag (of toplagen bij dubbelzijdig decor) wordt gevormd door decorpapier, geïmpregneerd met melaminehars.
Melaminehars is een zeer hard, synthetisch gemaakt hars. Over de toplagen komt nog een transparante “overlay” om de decorlagen te beschermen tegen de UV straling in het zonlicht. Hierdoor worden de platen kleurvast. Tussen de kernlagen en de toplaag wordt een sperlaag ingevoegd om fenoldoorslag tegen te gaan. Het geheel wordt samen geperst onder hoge druk en bij een hoge temperatuur. De taaie en elastische fenolkern maakt de plaat slagvast en verwerkbaar (zagen en frezen). Het melaminehars geeft het oppervlak z’n krasvastheid en zorgt voor een verregaande bestendigheid tegen chemicaliën en weersinvloeden.
HPL platen zijn eenvoudig te reinigen en zijn bestand tegen hoge temperaturen.
Aangezien het decorpapier in zeer veel kleuren wordt geproduceerd, is het kleurengamma van de HPL platen quasi onbeperkt. De kern van de platen is steeds bruin, grijs of zwart, afhankelijk van het merk.

Polyplaat-HPL-01

Polyplaat-HPL-02

Polyplaat-HPL-03

Toepassingsmogelijkheden
HPL platen zijn ideaal voor buitentoepassingen zoals:
– gevelbekledingen
– het afwerken van dakoversteken en bakgoten
– dakkapellen en boeiboorden
– garageboxen
– reclameborden
– het bekleden van aanhangwagens
– ……
maar ook voor binnentoepassingen. Denk maar aan:
– bekleden van douchecabines
– interieur van badkamers
– volièrebouw
– inrichten van pool-houses
– ……

Transport en opslag
Om te voorkomen dat de platen blijvend zouden vervormen, door doorzakken o.i.v. hun eigen gewicht (+/- 1.400 kg/m³), dienen ze bij voorkeur horizontaal liggend te worden opgeslagen op vlakke pallets. Om krassen te voorkomen moeten de nodige voorzorgen genomen worden om het over elkaar schuiven ervan te voorkomen. Dit zowel bij het vervoer als bij het in- en uitladen. Bij het transport worden de platen dus best goed vast gemaakt.
De opslag gebeurt het best bij normale klimatologische omstandigheden, afgeschermd van de weersinvloeden. De bovenste plaat dient afgeschermd te worden met een folie of afdekplaat.

Montage
HPL platen kunnen krimpen bij een lage vochtigheidsgraad en uitzetten bij een hoge vochtigheidsgraad. Ook reageren ze minimaal op temperatuursschommelingen. Daarom moeten expansievoegen worden open gelaten tussen de verschillende stukken en moeten de boorgaten groter zijn dan de diameter van de bevestigingsschroeven. De schroeven draaien we niet te vast. Ook moet er bij het verwerken van de platen op gelet worden dat de eventuele beschermfolie aan beide zijden verwijderd wordt en dat er aan de achterzijde van de plaat ventilatie mogelijk is. Op deze manier kan de plaat aan beide zijden luchtvochtigheid opnemen en afgeven, zodat vervorming vermeden wordt.
De bevestigingsafstanden vindt u hieronder in een schema. Zowel bij schroeven als lijmen kunnen deze afstanden aangehouden worden.

Polyplaat-HPL-04